تراز آزمایشی یک گزارش حسابداری است که به عنوان یک محک و یا تست برای درستی اقلام ثبت شده در نرم افزار حسابداری و یا دفاتر شناخته می شود. تراز آزمایشی شامل فهرستی از کد، نام و عناوین حساب ها است که در هر دوره ای قابل تهیه بوده و تراز بودن اقلام دارایی با اقلام بدهی و سرمایه، نشان از صحت و دقت این گزارش دارد.
در تراز آزمایشی، کلیه حسابهای دارایی، بدهی، سرمایه، هزینه ها، درآمد ها، سود و زیان و حتی حسابهای انتظامی به نمایش درآمده و توازن در این گزارش، به معنی عدم مغایرت محاسباتی( ریاضی) در آرتیکل های حسابداری ثبت شده در نرم افزار حسابداری و یا دفاتر می باشد؛ این گزارش، پیش نیاز تهیه صورتهای مالی بوده و معمولا قبل از بسته شدن حسابها و تهیه صورتهای مالی، تنظیم و در اختیار مدیران قرار می گیرد.
تراز آزمایشی
آیا تراز آزمایشی جزوی از صورتهای مالی است؟
هرچند تراز آزمایشی یکی از مهم ترین گزارشات حسابداری بوده و نشانگر وضعیت حسابداری و مالی یک واحد اقتصادی به صورت خلاصه است، اما یکی از صورتهای مالی محسوب نمی شود؛ این گزارش به نوعی پیش نیاز تهیه صورتهای مالی است که حکایت از ایجاد اطمینان از توازن حسابها دارد.
تفاوت تراز آزمایشی و ترازنامه
اساسی ترین تفاوت تراز آزمایشی با ترازنامه در محتویات این گزارش است؛ تراز آزمایشی شامل حسابهای دائمی و موقت است و این در حالی است که ترازنامه، فقط حسابهای دائمی را در بر دارد. ترازنامه به عنوان یکی از پنج صورت مالی است که پس از بسته شدن حسابهای موقت تهیه شده و به استفاده کنندگان داخل و یا خارج از سازمان ارائه می شود ولی در تراز آزمایشی، هنوز به مرحله بستن حسابهای موقت نرسیده و این نوع از حسابها، در داخل این گزارش به نمایش در می آیند.
هدف از تهیه تراز آزمایشی
هدف از تهیه تراز آزمایشی، اطمینان از صحت آرتیکل های حسابداری ثبت شده در نرم افزار حسابداری و یا دفاتر به صورت مجموع ریاضی بوده و طرف بدهکار و بستانکار آن باید متوازن باشند؛ عدم توازن در مجموع ستون ها، نشان از خطا در عملیات حسابداری بوده که باید با مرور اسناد ثبت شده مرتفع گردد.
در حال کلی اهداف تهیه تراز آزمایشی را به شرح زیر می توان طبقه بندی کرد:
- صحت و سقم ثبتهای حسابداری در نرم افزار حسابداری و یا دفاتر را از لحاظ محاسباتی( ریاضی) امتحان می کند؛ تراز آزمایشی یک تست بسیار موثر برای پیدا کردن خطاهای عملیات حسابداری است.
- به عنوان یک پیش نیاز برای تهیه صورتهای مالی به کار میرود؛ تراز آزمایشی،یک گزارش برای آماده سازی حسابها است که در نهایت می تواند به تهیه صورتهای مالی ختم شود.
- تراز آزمایشی یک خلاصه از وضعیت عملیات حسابداری است که تمام اقلام را به صورت خلاصه شده در بر دارد.
تراز آزمایشی
انواع تراز آزمایشی
تراز آزمایشی در اشکال مختلفی تهیه می شود که مرسوم ترین آنها، تراز آزمایشی دو ستونی، چهار ستونی، شش ستونی و هشت ستونی می باشند.
گزارش های حسابداری، به عنوان نتایج کلیه عملیات یک واحد اقتصادی، نقش بسیار مهمی در تصمیم گیری های مدیران دارند؛ مدیران آگاه به وسیله همین گزارشات، مسیرهای رسیدن به اهداف و نحوه دستیابی به آن را شناسایی کرده و از اتلاف منابع جلوگیری می کنند.
شرکت تراز سازان، به عنوان یکی از شرکتهای پیشرو در زمینه ارائه مشاوره مالی و مدیریتی، همواره در کنار مدیران کسب و کارهای مختلف بوده و می تواند نقش موثری را در زمینه ارائه و تحلیل گزارشات مالی و مدیریتی ایفا نماید.
دیدگاه خود را بنویسید